Hidronefroz Nedir?
Böbrekde üretilen idrarın ilk toplandığı mevcut havuzcuğun normalden geniş olmasına Hidronefroz denilmektedir. Hidronefroz tek veya iki böbrekte görülebilir. Hidronefroz her 100 bebekten yaklaşık 1’inde görülür. Günümüzde yıllık ortalama 30.000 hidronefrozlu bebek doğmaktadır.
Anne karnında ultrason ile tespit edilen hidronefrozun çoğu geçicidir. Hidronefroz’un 3 önemli sebebi vardır.
Tanı ve Doğum Sonrası Takip
Hidronefrozun çoğunluğu günümüzde gebelik takibinde yapılan ultrasonda, bebek daha doğmadan tanı alabilmekte, doğumdan sonra ise karında bir kitle, idrar yolu enfeksiyonu, taraf karın ağrısı, kanlı idrar, böbrek taşı ve bazı böbrek yetmezliği bulguları ile karşımıza çıkabilmektedir. Anne karnında saptanmış Hidronefroz’larda genelde doğum zamanı ve doğum şeklini değiştirmeye ihtiyaç duymayız. Doğumdan sonra tek böbrekli olan bebeklerde, iki böbreği olup aynı anda iki böbreğinde Hidronefroz olan bebeklerde doğduğu günden itibaren, eğer iki böbreğin tekinde varsa çoğunlukla doğumdan 3 gün sonra ultrasonla Hidronefroz’un ilk değerlendirmesi yapılır.
Hidronefrozun şiddetine göre hasta tarafımızca takip edilir, Bebek büyüme sürecinde çoğunlukla ameliyat gerekmez ama takipte klinik bulgular varsa veya ultrason ve sintigrafi ile tespit edilen kötüye giden bulgular varsa hasta ameliyat edilir.
Ameliyat gerektiren bulguları olan hasta zamanında müdahele edilmezse böbreğin ya da her iki böbreğin kaybedilmesi gibi ciddi bir zarar verebilmektedir. Çünkü böbrek fonksiyonları bozulur ve böbrek işlevini yerine getiremez.
Bu nedenle hidronefroz vakit kaybedilmeden araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Hastaya zamanında cerrahi müdahale yapılması için bu tür hastaların çocuk ürologları tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir.